Kiropraktik

Kiropraktik på hest Kiropraktik på hest Kiropraktik på hest Kiropraktik på hest
Kiropraktik af hunde, katte og heste

Marie er blevet uddannet fra IAVC International Academy of Veterinary Chiropratic og er Veterinær Kiropraktor.

Hvad er Kiropraktik?

Kiropraktik er et lille hurtigt og præcist tryk på et led, som har en nedsat funktion. Dette tryk bevirker, at der bliver sat gang i funktionen igen i dette område.

Jeg finder dette område ved at mærke alle led i hele dyret igennem og laver en justering umiddelbart efter.

Hvis din hund, kat eller hest har smerter er det nødvendigt, med en normal undersøgelse af dyret og evt. blodprøve eller røntgen for at få diagnosticeret problemet inden behandlingen fortages.

Ved en kiropraktisk behandling handler det om, at dyret skal være villig til at modtage behandlingen ellers kan det ikke lade sig gøre. Dette er heldigvis tilfældet med langt de fleste dyr.

Ved den første behandling kan dyret godt være lidt anspændt, men vil efterhånden slappe af, når den finder ud af, at det faktisk er behageligt.

Jeg lægger vægt på, at der ved behandlingen ikke kommer til at forgå andet end kiropraktik. 

Dette er fordi, det skal være en god oplevelse for dyret og mange dyr ikke bryder sig om negleklip eller analkirtel-klem. Dette betyder også, at det er det samme rum, pude og tæppe dyret vil være i og på fra gang til gang, så vil forbinde dette med noget godt.

Indikationer:

Det sådan med os mennesker og vores dyr, at mange skader får skylden for at være akut opstået, men at mange skader har været på vej i lang tid, da leddet har kompenseret i langt tid for denne overbelastning og til sidst ikke kan mere og her opstår skaden. Derfor har disse behandlinger rigtig god gavn for rigtig mange hunde. Det er altid bedre at forbygge end at helbrede.

Sportshunden dvs. jagthunden – agilityhunden har ligesom os mennesker brug for at komme til kiropraktoren af og til. Sportsfolk på højt plan går ofte til kiropraktoren, for at forbygge skader, det samme er gældende for vores dyr. Det kan være retrieveren, der bliver brugt flittigt på efterårsjagterne i koldt og vådt vejr eller agilityhunden der laver mange hurtige bevægelser og ryk der forplanter sig gennem kroppen. Disse hunde har stor gavn, af at undersøgt rent kiropraktisk 1-2 gange årligt, hvor små justeringer kan have stor gavn på langsigt for dyret.

Den gamle hund: langt de fleste gamle hunde får gigt i større eller mindre grad. Dette betyder, at hunden får mindre bevægelighed i disse led og begynder at kompenserer i andre dele af kroppen, med muskel- og ledspændinger. Disse spændinger kan kiropraktiske behandlinger løse op får, det kan ikke fjerne det gigt hunden gennem hele sit liv har erhvervet sig.

Det er meget forskelligt, hvordan den gamle hund responderer lige efter behandlingen nogle får det så godt i kroppen, at de tror, det er blevet hvalpe igen, her er det nødvendigt at holde dem i ro, så de ikke bliver overmotioneret i dagene efter. Nogle bliver halte, da der bliver løsnet op for det, de har gået og kompenseret for gennem ofte mange år. Denne halthed/stivhed går over i løbet af et par dage.

Af indikationer, hvor kiropraktik kan have gavnlig effekt, kan næves:

Gravhunde og blandinger af disse pga. deres lange rygge her er kiropraktik en forbyggende foranstaltning, for at holde kroppen fuld funktionsdygtig og forhåbentligt undgå diskusprolaps.

Hunde med ”Horners syndrom” som er lammelse af den ene side af hovedet, hvis anden årsagen ikke kan findes, kan have gavnlig effekt af kiropraktik.

Franske Bulldogs generelt da 96 % af denne race har en form for misdannelse i deres rygrad.

Hunde diagnosticeret med Cauda Equina, her ses ofte Schæfer hunde overrepræsenteret, som er en trykning af rygmarven, kan have gavnlig effekt af kiropraktik.

Hunde med slikke granulom hvor anden årsag ikke kan diagnosticeres.

Katte der har tendens til megacolon, hvor anden årsag ikke kan diagnosticeres.

Herudover skal nævnes heste med Kissing Spine, inkontinens og forstoppelse.