Ny hund i hjemmet

Inden man anskaffer sig en hund..

En hundehvalp bør aldrig være et impulskøb. En hundehvalp skal man forhåbentlig have de næste 12 år eller længere.

Der er en række spørgsmål man skal have afklaret inden man anskaffer sig en hvalp:

Hvem går til træning med hvalpen?

Hvem går de daglige ture med den?

Hvem passer hunden når vi er på ferie?

Har vi råd til en hvalp?

Et andet vigtigt spørgsmål er hvilken race, der passer ind i ens familie. Nogle hunde har meget pelspleje, andre har et meget stort motionsbehov osv. På Dansk Kennel Klubs hjemmeside findes en grundig beskrivelse af langt de fleste hunderacer. Der står skrevet om deres temperament, motionsbehov, plejebehov og egenskaber. Egenskaber dækker over at nogle hunde er avlet til jagt, andre til at hyrde osv.

Når beslutningen om hvilken race, der passer ind i ens familie er taget, bør man også huske at være en kritisk forbruger mht. hvor man køber sin hvalp. Den person du køber din hvalp af har passet din hvalp minimum de første 8 uger af dens liv. Opdrættere, som ikke har noget at skjule, vil tillade, at du kommer på besøg og ser tæven og hvor hun har boet med hvalpene. Kig efter om tæven og hvalpene ser raske ud, om der er en god hygiejne og at hverken tæven eller hvalpene virker meget sky eller bange.

Vi anbefaler at du fodrer din hvalp med et hvalpefoder af god kvalitet. En hvalp vokser det første år af sit liv, så det er vigtigt at den bliver fodret korrekt. Med et hvalpefoder af god kvalitet behøver du ikke at give nogen form for tilskud af mineraler eller andet, som tidligere har været anbefalet. På fodersækken bør der stå, hvilken mængde foder det anbefales, at give hvalpen i døgnet, i forhold til dens alder og vægt. Nogle opdrættere vælger, at give lidt af det foder, som hvalpen er vant til med, når køber henter hvalpen. Det er altid en god ide at lave et foderskift glidende.

Det anbefales at give små hvalpe ormekur. Din hvalp burde have fået ormekur inden du køber den. Kig efter orm i din hvalps afføring, og hvis du ser orm skal den behandles.

Det er meget forskelligt om hvalpe er vaccinerede og eller chipmærkede inden de sælges. Det anbefales at en hvalp vaccineres når den er 8 uger og igen når den er 12 uger. Ifølge loven skal en hund også være chipmærket inden den er fyldt 8 uger. Fra den er 16 uger skal den også bære hundetegn med ejers navn, adresse og telefonnummer.

Som hvalpeejer bør man også beslutte sig for, hvordan man ønsker at opdrage sin hund. Hvad den må og ikke må. Det er også vigtigt, at man i familien er enige, så ikke hvalpen bliver forvirret. Man kan læse om hundeopdragelse flere steder, bl.a. på Netdyredoktor.dk under afsnittet "Hundeskole". Dyrenes Beskyttelse har også skrevet teksten "Den første tid med hvalpen".