Sterilisation af hunhunde
Sterilisation af hunhunde
Du kan vælge at lade din hund blive steriliseret hvis du vil undgå at den kommer i løbetid, får hvalpe eller bliver falsk drægtig. Samtidig bliver alvorlige sygdomme forebygget eller undgået.
Hvornår bør sterilisationen foretages?
Vi anbefaler at neutraliserer hunhunde inden de bliver kønsmoden, d.v.s inden første løbetid og typisk omkring 6-9 måneders alderen alt efter race og den enkelte hund – eller mellem 1 og 2 løbetid.
Sterilisation kan dog foretages uanset hundens alder.
Sterilisationen skal helst foretages 3 måneder efter starten af sidste løbetid. Hvis der er tvivl om tidspunktet kan der undesøges en svaberprøver fra skeden for at fastlægge tidspunktet.
Fordele ved sterilisation
- Ved at foretage sterilisationen inden første løbetid, eller mellem 1 og 2 løbetid, nedsættes risikoen for udvikling af kræft i mælkekirtlerne markant. Kræft i mælkekirtlerne er en hyppigt forekommende kræfttype hos hunhunde.
- Derudover eliminerer man ved sterilisation risikoen for livmoderbetændelse, som desværre er relativt almindeligt forekommende hos ældre hunhunde.
- Ligeledes undgås risikoen for uønsket drægtighed eller falsk drægtighed.
Ulemper ved sterilisation
- Ulemperne ved at sterilisere sin hunhund er at stofskiftet og derved appetitten ændres, grundet en ændret hormonbalance. Dette kan medføre, at dyret har en øget tendens til at tage på i vægt. Dette kan dog forebygges ved et tilpasset og godt foder.
- Nogle steriliserede tæver, kan også få en ændret pelskvalitet, i form af en kraftigere og mere krøllet pels.
- Nogle få steriliserede hunhunde vil kunne blive urininkontinente når de bliver ældre. Det vil sige at de ikke kan holde på vandet, når de slapper af og sover, og derfor kan det dryppe med urin. Dette problem kan løses med medicinsk behandling.